Soorten haar

U kunt kiezen uit 7 soorten haar:

  • Mongools; standaard voor viool- en altvioolstrijkstokken
  • Mongools hengsthaar; extra kwaliteit voor viool-, altviool- en cellostrijkstokken
  • Siberisch hengsthaar; Extra kwaliteit voor cello- en contrabasstrijkstokken
  • Chinees; standaard voor cello- en contrabasstrijkstokken
  • Canadees; extra sterke kwaliteit voor cello- en contrabasstrijkstokken, ook voor jazzviool
  • Licht-blond; dikke standaard-kwaliteit voor contrabasstrijkstokken
  • Zwart; zeer dikke kwaliteit voor contrabasstrijkstokken.

Voor prijzen: zie prijslijst

De beharing van een strijkstok is van groot belang voor de toonvorming, en voor het tot uitdrukking komen van de kwaliteiten van de strijkstok. Daarbij spelen de soort, hoeveelheid en kwaliteit van het haar een rol, maar zeker ook de vakkundigheid, het geduld en inzicht van de behaarder, bij voorkeur een stokkenmaker vanwege zijn/haar affiniteit met de materie.

Het beste haar komt uit de koude streken waar de paarden karig te eten krijgen; dit heeft naast de raseigenschappen merkbare positieve invloed op de kwaliteit. Mongolië, Siberië en Canada zijn de leveranciers van het beste haar. Het haar wordt gesorteerd op lengte en kleur, ontsmet, gewassen, en in bundels van ca. 1 kilo aangeleverd, waarbij van de oorspronkelijke hoeveelheid maar ca 10 % is overblijft. Bij het beharen zelf valt er ook nog weer een deel af, omdat ieder bosje met de hand, haar voor haar moet worden gesorteerd. Dit maakt haar en beharen duur.

De diverse soorten haar hebben onderling kleine verschillen, wat ze toepasbaar maakt voor verschillende doeleinden. Zo is Mongools haar tamelijk dun en elastisch, terwijl Canadees haar dikker en stugger is. Mongools hengsthaar is ook elastisch, maar heeft een iets grotere diameter en is in grotere lengten foutvrij leverbaar.